Coșul tău este gol acum!
Simplu și rapid: cel mai practic „workout” pentru pronunția corectă a cuvintelor

– Dragul meu, nu te-am înțeles. Ai putea să repeți ce ai spus mai devreme?
– ……….
– Iertare, mai poți repeta o dată?
– ……..
– Ok, din păcate nici acum nu sunt sigur că am înțeles corect ce ai spus…
Deja încep să nu mai țin contul momentelor în care am spus acest lucru unui elev de-al meu în anul școlar actual. Mi se întâmplă săptămânal să trebuiască să mă străduiesc să înțeleg vreun copil atunci când vorbește cu mine sau transmite un mesaj în fața clasei.
Asta este pentru că, în peste 90% din timp, copiii nu știu să pronunțe corect cuvintele.
Unii dintre ei ajung să meargă la logoped, care îi ajută extrem de mult în îndreptarea pronunției cuvintelor. Însă destul de mulți continuă parcursul lor educațional cu această deficiență, pe care (de cele mai multe ori) nici nu o conștientizează.
Care este factorul comun la majoritatea cazurilor de pronunție greșită a cuvintelor în rândul copiilor? Faptul că nu sunt învățați de mici cum să își folosească mușchii feței atunci când vorbesc. De cele mai multe ori, cuvintele nu sunt pronunțate corect pentru că nu ne deschidem gura destul de larg pentru a permite sunetelor să iasă corect. Iar o gură închisă nu favorizează articularea corectă a sunetelor.
Iată regula de aur a unei dicții corecte:
Deschide gura larg,
încearcă să îți menții un ușor zâmbet pe față atunci când vorbești,
și nu te grăbi.
Concentrează-te pe pronunția corectă a cuvintelor.
La fel ca orice alt mușchi din trup, atunci când mușchii feței nu sunt învățați să fie puși în mișcare și antrenați la fiecare pronunție a cuvintelor, ei se vor relaxa, ceea ce va face să pară că, atunci când vorbești, gura ta stă mai mult întredeschisă decât larg deschisă.
Desigur, a vorbi cu gura larg deschisă este natural pentru o persoană cu gura “mare”, pe când cei care au o deschidere mai îngustă a gurii trebuie să s exerseze mai mult pentru a putea pronunța clar cuvintele.
Dacă și copilul tău manifestă sindromul “gurii nemișcate” atunci când vorbește, poți începe prin a face următoarele exerciții împrună cu el:
Pasul 1: Masați zona gurii pentru a “încălzi” mușchii prin acțiuni externe: Masați-vă obrajii în mod circular, cu două degete, bărbia și buza superioară (1 minut ar fi de ajuns pentru acest pas).
Pasul 2: Spuneți de 10 ori “Uaaaaau!”, insistând mai mult pe A-ul din mijloc. Atunci când pronunțați Aaaaaa, aveți grijă să deschideți gura cât de larg puteți.
Pasul 3: Deschideți-vă gura într-un zâmbet lent: Zâmbiți din ce în ce mai larg, până la capacitatea maximă a gurii de a zâmbi. Rămâneți așa timp de 5 secunde, după care întoarceți-vă lent către poziția inițială.
Pasul 4: Masați-vă obrajii cu limba, timp de un minut.
Pasul 5: Deschideți-vă gura larg. Zâmbiți relaxat. Apoi, din aceeași poziție de zâmbet, începeți să pronunțați lent diverse cuvinte uzuale. Concentrați-vă pe pronunția corectă a fiecărui cuvânt. Dacă simțiți că nu reușiți să pronunțați corect, repetați cuvântul până când vă iese bine pronunția lui.
Hai să îți spun un secret: este adevărat că a învăța să pronunți corect cuvintele necesită exersare constantă (mai ales dacă ai ani de zile la activ – timp în care te-ai obișnuit să nu le pronunți corect), exercițiul constant dă roade destul de repede: îmbunătățirea pronunției nu întârzie să apară. Este precum învățatul să cânți la un instrument: pe măsură ce tot repeți, deja îți intră în reflex mecanic. Iată cum o obișnuință de ani de zile de pronunție greșită se poate transforma complet în pronunție corectă, prin exercițiu. Uită-te la timpul dedicat exersării ca la un preț mic pe care trebuie să îl plătești pentru a revendica anii în care tu sau copilul tău v-ați obișnuit să pronunțați cuvintele cu dificultate.
Deci, ce zici, îți iei copilul la un timp de joacă 1 la 1 și faceți din dicție un moment amuzant de apropiere și învățare împreună? Pe lângă beneficiile redate mai sus ale acestui exercițiu, garantez beneficiul creării de amintiri prețioase împreună!
Lasă un răspuns